Osmanlı Tarih Araştırmalarında
Çevrimiçi Yazılımlarla Metin Analizi
Eğitmen: Doç. Dr. Tuğçe Taşdan Doğan
Ders İçeriği
Bu modül Osmanlı tarihi araştırmalarında çevrimiçi yazılımlar kullanarak metin analizi yapma yeteneği kazandırmayı ve bu yöntemlerin araştırmalarda nasıl kullanılabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar metin analizinin temellerini ve kodlama gerektirmeyen metin analiz araçlarına yönelik detaylı bir giriş yapacakları bu modülde metin analizinin temel kavramlarını ele alacak ve bu alanın bilgi işleme, veri analizi ve dilbilimi gibi disiplinlerle olan kesişimleri incelenecektir. Ayrıca interaktif uygulamalar ve gerçek zamanlı analizler aracılığıyla, teorik bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılabileceği konusunda katılımcılara deneyim kazandıracaktır. Modül dijital metinler için web tabanlı bir okuma ve analiz platformu olan Voyant Tools başta olmak üzere çeşitli çevrimiçi metin analizi araçlarının genel özellikleri, kullanım alanları ve tarih araştırmalarına olan katkıları detaylandırılacaktır. Katılımcılar bu araçların temel işlevlerini ve Osmanlı metinleri üzerinde nasıl kullanılacaklarını öğrenirken, araçların tarihi metinlerde dil ve içerik analizine nasıl katkı sağladığına dair örnekler üzerinde durulacaktır.
1. Ders: Metin Analiz Araçlarının Tanıtımı ve Temel Fonksiyonları
Bu oturumda Voyant Tools başta olmak üzere çeşitli çevirimiçi metin analizi araçlarının genel özellikleri, kullanım alanları ve tarih araştırmalarına katkıları üzerinde durulacaktır. Öğrenciler, bu araçların temel işlevlerini ve Osmanlı metinleri üzerinde nasıl kullanılacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca, araçların tarihî metinlerdeki dil ve içerik analizinde nasıl bir katkı sağladığına dair örnekler incelenecektir.
2. Ders: Pratik Uygulamalar ve Seviye Teknikler
Bu modül katılımcılar tarafından seçilen Osmanlı dönemine ait metinler üzerinde pratik yapmalarına olanak tanıyacak şekilde tasarlanmış olup, katılımcıların kendi araştırma projeleri için nasıl veri analizi yapacaklarına dair somut bilgiler edinmeleri hedeflenmektedir. Katılımcılar metin yükleme, kelime sıklığı analizi, kelime bulutu oluşturma gibi işlemleri gerçekleştireceklerdir. Ayrıca, metinler arası ilişkiler, zaman içinde kelime kullanım trendleri gibi ileri düzey analiz teknikleri de ele alınacaktır.
Ders Günü
Şubat 2025
Toplam Ders Süresi
4 saat
Kontenjan
20